Nya matrecept från Anna-Karin_november 2014
Nya matrecept från Anna-Karin_april 2014
Recept på powerbars_april 2014
Kycklinggryta och vildris
Kycklingfiléer
Gul lök
Paprikor
Vispgrädde
Cremé fraiche
Curry
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i bitar och fräs dessa med curry och hackad gul lök i en gryta tills kycklingen är genomstekt. Tillsätt skuren paprika och häll på grädde och cremé fraiche, koka upp och smaka av med salt och peppar.
-------------------------------------------------------------------------------
Avokado och bönsallad
Avokado
Röd lök
Cocktailtomater
Bönor (t.ex. blandade bönor)
Gurka
Citron
Olivolja
Balsamvinäger
Flingsalt
Basilika (färsk eller torkad)
Persilja
Välj själv vilka ingredienser du vill ha i, tillsätt t.ex. salladsblad, fetaost, paprika. Ta vad du tycker om!
Gör så här
Hacka och skiva grönsakerna och blanda samman dessa med olja, citron, balsamvinäger och kryddor.
-------------------------------------------------------------------------------
Rödbetor i ugn
Rödbetor
Fetaost
Valnötter
Timjan (färsk eller torkad)
Flingsalt
Olivolja
Gör så här:
Koka rödbetorna tills de är mjuka, ca 30 min. Låt rödbetorna svalna och skala dem sen. Skiva rödbetorna och lägg i en ugnssäker form. Ha över fetaosten som smulats, valnötter, ringla över olivolja och strö över salt och timjan. Grädda i ugnen cirka 10 min i 225 grader.
-------------------------------------------------------------------------------
Grönsaker i ugn
Broccoli
Blomkål
Morot
Timjan (färsk eller torkad) Rosmarin är också gott
Flingsalt
Örtkryddor om man vill
Olivolja
Gör så här:
Alla grönsaker kan läggas i samma ugnssäkra form, men tänka på att morötterna tar lite längre tid i ugnen. Även potatis, paprika och champinjoner är gott att rosta i ugnen. Blanda samman med olja och kryddor och rosta i 225 grader. Morötter och potatis tar cirka 30 min, blomkål och broccoli ca 20-25 min och paprika och champinjoner ca 10 min.
-------------------------------------------------------------------------------
Kål och morotssallad
Morot
Vitkål
Äpple (skalat)
Olivolja
Franska örter alt. annan örtkrydda
Citron
Gör så här:
Riv morötter, vitkål och äpple och blanda samman, pressa över citron, ringla över olivolja och krydda. Blanda samman allt.
-------------------------------------------------------------------------------
Morotssallad
Morot
Solroskärnor
Kokosflingor
Honung
Olivolja
Salt
Limesaft
Grovriv morot och blanda i övriga ingredienser efter smak.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bönsallad
Bland- eller kidneybönor som köps färdigkokade i tetrapack
Tomat
Paprika
Avokado
Ruccola sallad
Fetaost
Olivolja
Balsamvinäger
Citron- eller limesaft
Flingsalt
Skölj bönorna noggrant och blanda i de övriga ingredienserna. Blanda i olivolja, balsamvinäger, citronsaft och flingsalt tills lagom smakkonsistens. Tänk på att det räcker med några droppar balsamvinäger för att ge smak.
--------------------------------------------------------------------------
Köttfärs- och linsgryta
500 g Nötfärs
1 dl röda linser
Ca ½-1 dl vilt- eller oxfond
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
En gul lök
1 vitlöksklyfta om man vill
Ca 1 tsk timjan
Ca 1 tsk rosmarin
1 paprika
Salt och peppar
Fräs lök och ev. vitlök, låt köttfärsen fräsa med efter en stund. Ha sedan i krossade tomater, tomatpuré, fond, timjan, rosmarin, låt puttra i ca 20 min, ha sedan i de röda linserna och hackad paprika och låt puttra ca 15-20 min till och smaka av med salt och peppar och ev. mer kryddning.
Servera med någon rissort, som t.ex. råris, rött- eller svart ris.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Äppelpaj
Ca 4 personer
2-3 äpplen
½ dl kokosflingor
2 msk mandelmjöl
1 msk honung
Limesaft från ¼ lime
70 % choklad, ca 50 g eller så mycket du vill
Skala och skiva äpplena och lägg i en ugnfastform. Ringla över honung, pressa över limesaft, strö över kokosflingor och mandelmjöl och blanda runt, hacka sist chokladen och strö över. Gratinera i ugnen ca 15-20 min på 200 g.
Servera gärna med vispgrädde vispad med turkisk yoghurt och äkta vaniljpulver.